Pszinesztézia

Kővágó Pál pszichológus blogja

A tartós párkapcsolat ezen a két tulajdonságon múlik

Az 1970-es évek óta nagy figyelem övezi a válási statisztikákat. Ekkortájt vált egyértelművé, hogy a házasság intézménye egy addig nem tapasztalt válságba került. Napjainkban, Belgiumban például a házasságok háromnegyede végződik válással. A hazai statisztikák ennél kedvezőbbek: nálunk nagyjából 45 ezer házasságra 25 ezer válás jut évente. Kézenfekvő kérdés, hogy mi okozza a sok válást, de talán ennél is fontosabb, hogy mitől válik tartóssá egy kapcsolat. Egy 14 éve tartó vizsgálatsorozat szerint a tartós kapcsolat a kedvességen és a nagylelkűségen múlik.

etreinte-couple-in-autumn-paris.jpg

John Gottman és Robert Levenson a University of Washington kutatói számos vizsgálatot folytattak annak érdekében, hogy rájöjjenek, mi teszi a tartós párkapcsolatot. A kutatók 130 friss házast vittek el egy hétvégi kirándulásra, ahol megfigyelhették, hogyan működnek együtt hétköznapi helyzetekben. Hogyan esznek együtt, hogyan hallgatnak zenét, töltik el a szabad idejüket, beszélgetnek stb.

Azt látták, hogy a pár tagjai felkínálnak egymásnak élményeket, és a jó kapcsolatot az választja el a rossztól, hogy ezekkel az élményekkel mit kezdenek. Például, ha az egyik lát egy érdekes madarat a kertben, és azt mondja a párjának: „Nézd, milyen szép madár!”, akkor nem csak a madárról szeretne beszélni, hanem azt is szeretné, hogy a párja osztozzon az élményben vele, azaz a személyes élményből közös legyen. Ha a másik erre unott „aha”-val válaszol, akkor ezzel megakadályozza az élmény közössé válását. Ha viszont érdeklődést mutat, akkor azt üzeni a másiknak, hogy érdekelsz engem annyira, hogy a számodra érdekes madárra szánok időt. Ugyanez történik akkor is, amikor valaki elmondja, milyen pletykát hallott, mit látott a munkából hazajövet, mi a véleménye a TV műsorról, amit néz, vagy éppen azt meséli el párjának, hogy milyen új cuccokat vett.

Azok a kapcsolatok lesznek hosszú életűek, amelyekben a személyek aktívan érdeklődnek egymás iránt, kedvességüket kimutatják és nagylelkűek is, mert energiáikat hajlandóak a másikra fordítani. Hiszen minden a párunknak szóló üzenet nem csak egyszerű közlés, hanem annak folyamatos figyelése, hogy a másik tisztel-e, szeret-e, elfogad-e és érdeklődik-e irántam. Ezt azzal tudjuk kifejezni, hogy aktívan figyelünk a másikra, hiszen ha neki fontos, amiről beszél, és én szeretem, akkor engem is érdekel az, mi mozgatja meg őt annyira, hogy beszéljen róla.

(via) (via)

A bejegyzés trackback címe:

https://pszinesztezia.blog.hu/api/trackback/id/tr388059218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kővágó Pál

 
mg_3113c_500.jpg


Keressen bizalommal!

Tel: +36 30 758 0223

E-mail: info@kovagopal.hu

Kövessen a Facebook-on

A blogról

Történetek, gondolatok, benyomások a munkámról és általában a pszichológiai jelenségekről. Szigorúan szubjektíven.

Címkék

süti beállítások módosítása