Pszinesztézia

Kővágó Pál pszichológus blogja

A sok stressz csúnyává tesz

Sokan tudják, hogy a stressz kedvezőtlen hatással van a szexuális életre. Egy friss kutatás szerint azonban a feszült, gondterhelt, sztresszteli embereket kevésbé tartjuk vonzónak, mint a kiegyensúlyozottakat.

Stressz hatására megnövekszik a kortizolszintünk. A kortizol rövidtávon csökkenteni hivatott a bennünk levő feszültséget. Ha viszont hosszútávon is magas a kortizolszintünk, annak számos egészségügyi következménye lehet, mint a magas vérnyomás vagy az elhízás. Fhionna R. Moore és kutatócsoportja eredményei szerint a magas kortizolszint következménye, hogy kevésbé tartanak minket vonzónak.

istock_000035694984medium.jpg

Kutatásukban arcképeket mutattak a vizsgálati személyeknek. A képek olyan emberekről készültek, akiknek előzetesen megmérték a kortizolszintjét. A résztvevőket arra kérték, ítéljék meg, mennyire vonzó a képen látható személy.

Az eredmények egyértelműek: a magas kortizolszint, azaz a stressz, csökkenti a vonzóságot. A viszgálatban résztvevők rendre azokat a személyeket ítélték vonzóbbnak, akik nyugodtak, kortizolszintjük alacsony. A vonzóság mellett a résztvevők arra is rámutattak, hogy a magas kortizolszintű emberek valószínűleg kevésbé egészségesek is.

A kutatók szerint a jelenségnek evolúciós okai vannak. Amikor valakinek a vonzóságát ítéljük meg, automatikusan felmérjük, hogy a személy mennyire volna jó partner, mennyire kedvező a génállománya. Ha azt látjuk, hogy a személy nem teljesen egészséges, akkor automatikusan kevésbé vonzónak látjuk.

(via)

A bejegyzés trackback címe:

https://pszinesztezia.blog.hu/api/trackback/id/tr898059334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kővágó Pál

 
mg_3113c_500.jpg


Keressen bizalommal!

Tel: +36 30 758 0223

E-mail: info@kovagopal.hu

Kövessen a Facebook-on

A blogról

Történetek, gondolatok, benyomások a munkámról és általában a pszichológiai jelenségekről. Szigorúan szubjektíven.

Címkék

süti beállítások módosítása