Pszinesztézia

Kővágó Pál pszichológus blogja

Mérgező barátok

Egy jó barát vagy egy jó baráti társaság számtalan örömteli pillanatot okozhat, nagyon fontos támasz lehet a mindennapokban, vagy akár a nehéz élethelyzetekben. Életünk természetes sajátossága, hogy miután kirepülünk a szülői házból, számos, szülőktől kapott élményt a barátainkon keresztül élhetünk meg. Megélhetjük az elfogadást, a törődést, az odafigyelést, biztatást stb. Nem véletlen tehát, hogy a barátaink kiemelt helyet foglalnak el életünkben, és sok magányos ember számára egy igazi, jó barát jelentené a megváltást.

talking.jpeg

A barátainkhoz azért is ragaszkodunk, mert minél inkább a barátainkon keresztül kapjuk meg ezeket a támogató élményeket, annál inkább hihetjük, hogy ezeket az élményeket csak és kizárólag a régi, jól bevált barátainkon keresztül élhetjük át. Sokszor látom, hogy egy jó barát elképesztő, már-már terápiás hatással lehet valakire, a rossz barát pedig hatalmas károkat okozhat, lerombolhatja a másik önértékelését, bizonytalanná, szorongóvá teheti a másikat.

Egy nő kliensem azért keresett meg, mert saját elmondása szerint „nagy önértékelési gonddal” küzd, aminek következményeként nem talál magának megfelelő párt. Amikor megtetszik neki valaki, elképzeli, vajon mi történne, ha kifejezné érzéseit a pasi felé, azonnal elönti a bizonytalanság: „hiszen kinek kellene egy ilyen gáz csaj?”. Beszélgetéseink során kiderült, hogy számára nagyon fontosak a barátnői, akikkel rengeteg időt tölt el, és általában jól érzi magát velük. Egyre gyakrabban történt azonban olyan, hogy amikor közösen elmentek bulizni, ő kinézett magának valakit, akivel szívesen megismerkedne, de barátnői rendre elbizonytalanították, hogy úgy sem fog bejönni a pasinak. Mindeközben, kliensem elmondása szerint, barátnői sikert sikerre halmoztak a pasizásban, ő pedig rendre egyedül maradt.

A rossz barátok egyenesen mérgezőek tudnak lenni, ezt Suzanne Degges-White és Judy Pochel Van Tieghem is alátámasztják. Szerintük a mérgező barátok jelenlétét mindenki intuitív módon megérzi, de a jó barátság vágya annyira fontos a számunkra, hogy inkább szemet hunyunk a jelek felett. Ilyenkor megpróbáljuk úgy elhessegetni a baljós jeleket, hogy az adott helyzetet, a körülményeket okoljuk a történtekért. Ha például az a tapasztalatunk, hogy a barátunk rendszeresen nem hallgat meg minket, ezzel ellenkezőleg, amikor saját nyűgjéről van szó, elvárja a figyelmet, akkor talán szívesebben gondolunk arra, hogy a barátunk nehéz időszakon megy keresztül, mintsem azt, hogy ennyivel fontosabb számára saját maga, mint mi.

myfitnesspal-bad-influence-friends.jpg

Amikor például  a barátunkkal együtt töltött idő után rosszabbul érezzük magunkat, vagy azon kapjuk magunkat, hogy igyekszünk elkerülni az együtt töltött időt (pl. mondvacsinált okokkal lemondunk programokat), érdemes gyanakodnunk. Gyanakvásunkat megerősíthetik olyan konkrét mérgező élmények mint

  1. A barátunk csak akkor akar időt tölteni velünk, amikor neki szüksége van valamire.
  2. A barátunk mindent megtesz azért, hogy csak és kizárólag vele foglalkozzunk. Ennek érdekében akár rosszindulatú pletykákat is terjeszt rólunk, hogy csak vele legyünk jó kapcsolatban.
  3. Azon kapjuk magunkat, hogy a barátunk helyett szabadkozunk, őt mosdatjuk közös ismerőseink előtt, pedig az ismerősök már rávilágítottak a barátunk velünk szembeni ártó viselkedésére.
  4. Amikor hosszú ideje úgy érezzük, hogy mi jóval többet teszünk a barátságba, mint a barátunk.
  5. Amikor azt vesszük észre, hogy a barátunk elnyom minket a beszélgetésekben, a saját dolgairól szívesen hosszan beszél, a mi dolgainknak viszont alig ad teret.
  6. Amikor a barátunk arról panaszkodik, hogy valamilyen tulajdonságunk elégtelen: pl. nem vagyunk elég eljárósak, nem vagyunk elég megértőek.
  7. Ha azt vesszük észre, hogy a barátunk nagyon versengő, és nagyon szeretne minket legyőzni különböző területeken.
  8. Amikor azt tapasztaljuk, hogy a barátunk rendszeresen úgy szervez programokat, hogy nem veszi figyelembe az igényeinket.
  9. Ha a barátunk rendszeresen kér kölcsön tőlünk, ám amikor vissza kellene fizetni, már vonakodik, késlekedik.

Egy barátságot, különösen régi barátságot nehéz egyik pillanatról a másikra megváltoztatni. Minden azon múlik, hogy a saját vágyainkhoz, saját igényeinkhez mennyire tudunk hűek maradni. Ha igen, akkor képesek lehetünk azokat képviselni, és végső soron elérni, hogy a barátunk jó barátként legyen jelen az életünkben, tiszteletben tartva a saját értékeinket.

Sokszor látom, hogy ha egy kapcsolatban az egyik fél kevésbé képviseli a saját vágyait, a másik hajlamos azt hinni, hogy nem fontos figyelni a másikra, hiszen neki eddig is jó volt. Amint az egyik fél elkezdi képviselni a saját igényeit, a másik – meglepődve azon, hogy most másként vannak a dolgok, mint szoktak – értetlenkedik, vagy akár ellen is áll a változásnak. Az igazán jó barátok képesek és hajlandóak megújítani a barátságot. Az a barát pedig, aki ezt támadásnak, a barátság elárulásának, vagy ehhez hasonlónak látja, talán nem is alkalmas arra, hogy jó barátunk legyen.

A bejegyzés trackback címe:

https://pszinesztezia.blog.hu/api/trackback/id/tr98048838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.11.04. 17:28:18

+1 arzént rak az italunkba, na az igazán mérgező barát :)

steery 2015.11.04. 19:47:18

Jó barátnak lenni olyan nehéz, mint jó szülőnek vagy jó embernek lenni. Nem csoda, hogy ez még az Istennek sem sikerült. Ennélfogva egyszerűbb barátok nélkül élni. Kevesebb gond van belőle és nem kell időt pazarolni rájuk, majd leépíteni őket, mikor túl sok kárt okoznak.
Ha valaki csak mások társaságában képes jó élményeket megélni, ott alapvető bajok vannak, amiket mások segítségével nem lehet orvosolni.

gizmo26666 2015.11.04. 19:57:07

Na nekem ezért nincsenek barátaim. Állítólag egyik sem viseli el, hogy rájuk telepszem, és elszívom mind az önbizalmukat, mind az energiájukat, mind az anyagi javaikat.

s3pooler 2015.11.04. 20:41:16

"mérgező barát" - ez nem egy oximoron véletlenül?

(már ha valaki ismeri a "barát" valódi jelentését)

egysmás 2015.11.04. 21:06:08

Minek barát, ha van WoW?

zila5 2015.11.04. 22:23:25

@steery:
Én vagyok a legjobb barátom. :D

erol 2015.11.05. 11:48:40

@steery: Így igaz, mint ahogy házastársra és szeretőre sincs szükség (csak a gond van velük). Nem beszélve a haverokról és egyéb ismerősökről. Egyedül a legjobb.

mézescsók 2015.11.05. 12:24:57

Veszedelmesebbek az energiavármpírok.
Akik kedvesek, segítőkészek, mindig meghallgatnak, jó tanácsokat adnak, nem árulnak el,akikre a kincsesládád kulcsát is rábízhatnád, nem rámolnák ki, még tennének is hozzá, ellenben tuti megnéznék, mi van benne, akik nem gondolják, hogy náluk a bölcsek köve, akik nem erőltetik rád a véleményüket... Csak amikor találkoztok, pokolian elfáradtok, mintha kizsigereltek volna, mintha kihúzták volna a csontot a lábadból, akikből a legkisebb mennyiség is túl sok.
Egy katicabogár szállt az ablakomba. Ő lesz a barátom.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2015.11.05. 12:25:09

@steery:

Sajnálom, hogy neked egy jó barátod sincs, de tudd, hogy attól még létezik ilyen.:) Nekem pl. egyáltalán nem gond, sokkal inkább hálás vagyok azért, hogy a férjemen és a családtagjaimon kívül vannak emberek, akikkel őszintén jól érezhetem magam és bízhatok bennük már hosszú évek óta.:)

para_noir 2015.11.05. 14:12:31

Szinte az összes barátomban csalódtam az évek folyamán, mára kettő maradt, ők is csökkentett üzemmódban, néha egy sörös találka, egy kis telefonos csevegés, aztán annyi. Az emberek többsége nagyot változik 30-40 között, akinek beüt a siker, annak azért nő meg az arca, akinek nem, azt az irigység emészti, van aki csak szívja az ember energiáit, meg van, aki hálátlan dög, és miután évtizedekig mindent megtesz érte a másik, egyszer csak szembefossa. Nekem mára csak haverok maradtak, szabadidős elfoglaltság, az egyikkel lehet piázni, poénkodni, a másikkal bringázni, ilyesmi, de szoros barátság nem maradt, pedig igényem volna rá, de 30 fölött az ilyesmi már felejtős, akiket nem kötnek össze gyerekkori, iskolás élmények, azok között nem alakulhat ki barátság (én így tapasztaltam). Meg a megélt dolgok miatt mára én is bizalmatlan és elutasító vagyok, ez van.

Hippi Kriszta · http://piarium.blog.hu 2015.11.05. 14:33:03

Szerintem leginkább állatokkal érdemes barátkozni, azokban sosem csalódik az ember.

para_noir 2015.11.05. 14:42:26

@Hippi Kriszta: hát, a teknősöm néha oltári genyó tud lenni :)

Kővágó Pál

 
mg_3113c_500.jpg


Keressen bizalommal!

Tel: +36 30 758 0223

E-mail: info@kovagopal.hu

Kövessen a Facebook-on

A blogról

Történetek, gondolatok, benyomások a munkámról és általában a pszichológiai jelenségekről. Szigorúan szubjektíven.

Címkék

süti beállítások módosítása