Pszinesztézia

Kővágó Pál pszichológus blogja

Úgy sem sikerül!

Talán nem hat újdonságként, önmagunk motiválása leginkább saját magunktól függ. Sokan úgy tekintenek a motivációra, mint valami kívülről jövő inspirációra, energiára. Mások a motivációt, és ezzel együtt a cselekvés megkezdését külső események megtörténéséhez kötik. Ha lesz elég időm, elkezdek edzeni, ha lesz elég pénzem, körbeutazom a világot. Szerencsésebb esetben az ember lépéseket tesz annak érdekében, hogy több pénze legyen, több szabadideje legyen. Előfordul azonban, amikor ezeket a külső tényezőket leküzdhetetlennek, elérhetetlennek látjuk, és bár vágyainkról látszólag nem mondunk le, hiszen még mindig szeretnénk utazgatni, és de jó volna többet edzeni, valójában elhisszük, hogy ezek egy külső feltételtől függnek, és azt is elhisszük, hogy ez a külső feltétel nem teljesülhet általunk. A végeredmény pedig az „úgy sem sikerülhet” gondolkodás.

977789221-1024x685-e1449213929971.jpg

A sikeres emberek szeretnek hangoztatni egy mondást, mely szerint a sikeres és sikertelen emberek között az egyik legnagyobb különbség az, hogy a sikeres ember száz és száz kudarcba fulladt próbálkozáson van túl, míg a sikertelen emberek azt hiszik valami vagy tökéletesen valósul meg, vagy sehogy. Tapasztalatom szerint ez a mindent vagy semmit gondolkodás leginkább azokra az emberekre jellemzők, akik külső tényezőktől teszik függővé az elindulásukat, emiatt pedig nem képesek kellően motiválni magukat.

Az „úgy sem sikerülhet” gondolkodás demotiváló, ha ezt mondogatnánk magunknak nap, mint nap, senkinek nem lenne kedve cselekedni.  Az egyik legfontosabb tanulság, amit munkám és életem során megtapasztaltam, hogy csak és kizárólag én motiválhatom saját magamat. Ez azt jelenti, hogy még ha úgy tűnik is, van külső akadálya, rajtam kívül álló feltétele valaminek a megvalósításához, ezek az akadályok főleg abból fakadnak, hogy én magam teszem őket akadállyá. Világkörüli útról álmodozom, de nincs pénzem? Vannak, akik egy biciklivel útra kelnek. Nincs időm edzeni? Melyik „nem időre” gondolunk ilyenkor? Amikor hunyorogva nézünk ki reggel a szemünkből egy kávé mellett, vagy amikor inkább behuppanunk a TV elé csak még egy rész Walking Deadre?

És valóban, ha valaki elindul, nagy eséllyel kudarcokkal is fog szembesülni. De minden kudarc és siker egy újabb elem ahhoz, hogy megismerjük, mit is akarunk igazán. Amíg a kezdő lökést másoktól, külső körülményektől várjuk, csak a jól megszokott álmaink várnak ránk.

A bejegyzés trackback címe:

https://pszinesztezia.blog.hu/api/trackback/id/tr658725338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kővágó Pál

 
mg_3113c_500.jpg


Keressen bizalommal!

Tel: +36 30 758 0223

E-mail: info@kovagopal.hu

Kövessen a Facebook-on

A blogról

Történetek, gondolatok, benyomások a munkámról és általában a pszichológiai jelenségekről. Szigorúan szubjektíven.

Címkék