Pszinesztézia

Kővágó Pál pszichológus blogja

Louis Wain különös esete

Louis Wain egy angol művész, akire két okból érdemes emlékeznünk. Egyrészt szuper macskás illusztrációkat készített. Illusztrációiban gyakran emberi tulajdonságokkal ruházta fel a macskákat, különösen a macskák arckifejezései voltak igazán emberiek.

louis_wain_at_his_drawing_table_1890.JPG

A másik ok, amiért érdemes emlékeznünk rá, hogy több pszichológiatörténész szerint Wain élete utolsó szakaszában egyre súlyosabb szkizofréniában szenvedett. Betegségének hatása pedig végigkövethető az alkotásain.

xoy1oh9.jpg

Korai alkotásait a realizmus és a naturalizmus jellemezte. Későbbiekben illusztrátorként kezdett emberi tulajdonságokkal felruházott macskákat festeni. 

yrj0hgu.jpg

oj6btdu.jpg

A pszichológiatörténészek és művészetpszichológusok szerint az absztrakt hátterek, az egyre emberszerűbb macskák, különösen az egyre nagyobb és kifejezők szemek, mind Wain pszichotikus epizódjainak következményei. A betegsége előrehaladtával az alkotásai drasztikusan megváltoztak: a macskák, bár felismerhetőek maradtak, inkább hasonlítottak absztrakt, kaleidoszkópszerű képekre. Mások szerint Wain különös érdeklődése a macskák iránt valójában az Asperger-szindróma következménye, hiszen az egyre súlyosbodó szkizofrénia következménye általában az, hogy a személy egyre rosszabb minőségű képeket tud festeni. Wain esetében inkább az figyelhető meg, hogy a technikája élete végéig magasszintű volt, ám stílusa valóban változott.

pel4bjl.jpg

itf7knh.jpg

Wain 1939-ben hunyt el, ám munkássága az 50-60-as évek óta rendszeresen megjelenik tankönyvekben, azt illusztrálva, hogy a mentális betegségek (jelen esetben a szkizofrénia és a pszichózis), hogyan változtatják meg az emberek észlelését, hogyan hatnak egy művész alkotásaira. 

Érdekesség, hogy létezik egy elmélet a szkizofréniával kapcsolatban, amely szerint ezt a betegséget a macskák ürülékében található élősködők okozzák. Újra és újra felbukkanak vizsgálatok, amelyek ezt az összefüggést próbálják bizonyítani, de jelen állás szerint nincs kapcsolat a macskatartás és a szkizofrénia között. Az alap gondolat viszont feltételezhetően Wain életműve alapján született meg, hiszen ő maga (ha eddig nem derült volna ki), imádta a macskákat.

(via) (via)

A bejegyzés trackback címe:

https://pszinesztezia.blog.hu/api/trackback/id/tr848089812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kővágó Pál

 
mg_3113c_500.jpg


Keressen bizalommal!

Tel: +36 30 758 0223

E-mail: info@kovagopal.hu

Kövessen a Facebook-on

A blogról

Történetek, gondolatok, benyomások a munkámról és általában a pszichológiai jelenségekről. Szigorúan szubjektíven.

Címkék

süti beállítások módosítása