Pszinesztézia

Kővágó Pál pszichológus blogja

Valóban különbözik a férfi és a női agy?

Örökzöld kérdés, hogy a férfi és a női agy között van-e különbség. A különbség gondolata általában a nemekkel kapcsolatos sztereotípiákon alapszik. Ezek szerint a nők jobban ki tudják fejezni érzelmeiket, inkább kapcsolatban vannak érzelmi oldalukkal, ennek következtében ügyesebbek a társas helyzetekben. A férfiak ezzel szemben inkább a logikával, racionalitással vannak jó barátságban, ezért ők jobban teljesítenek a praktikus helyzetekben.

Egy friss metaanalízisben Lise Elliot vezetésével 76 olyan vizsgálat adatait összesítették, melyekben több mint 6000 egészséges ember részvételével próbálták feltárni az agy felépítésének nemi különbségeit. A legfontosabb kérdés az volt, hogy van-e különbség a hippocampus méretében, hiszen ez a terület nagymértékben felelős az érzelmeinkért.

male-vs-female-brain.jpg

Az elemzés arra jutott, hogy nincs jelentős különbség a férfiak és a nők agyi struktúrájában. Mindez azt jelenti a szerzők szerint, hogy a közhiedelemmel és a szakemberek által is hangoztatott férfi agy és női agy egyszerűen nem létezik: emberi agy létezik. Amennyiben mégis léteznek nemi különbségek az érzelmek megélésében, kifejezésében, az inkább a nevelésnek és a környezetnek köszönhető.

(via)

A bejegyzés trackback címe:

https://pszinesztezia.blog.hu/api/trackback/id/tr608049700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kővágó Pál

 
mg_3113c_500.jpg


Keressen bizalommal!

Tel: +36 30 758 0223

E-mail: info@kovagopal.hu

Kövessen a Facebook-on

A blogról

Történetek, gondolatok, benyomások a munkámról és általában a pszichológiai jelenségekről. Szigorúan szubjektíven.

Címkék

süti beállítások módosítása