Pszinesztézia

Kővágó Pál pszichológus blogja

Az elfojtott gondolatok az álmokban bukkannak fel

Sokan panaszkodnak arra, hogy nyugtalanul alszanak, mert lefekvés előtt olyan gondolatok, érzések jelennek meg, amelyekkel legszívesebben nem foglalkoznának. Kutatások szerint ilyenkor általában párkapcsolati nehézségekkel, munkahelyi problémákkal és anyagi kérdésekkel foglalkozunk. A legtöbben, amikor lefekvéskor „agyalni” kezdenek – és emiatt nem tudnak elaludni –, igyekeznek minél jobban elfojtani ezeket a gondolatokat. Egy új kutatás szerint az elfojtás csak további agyaláshoz vezet.

how_to_treat_insomnia_with_medicinal_marijuana.jpg

Josie Malinowski a Bedfordshire egyetem kutatója annak járt utána, hogy vajon hatékony-e, ha a lefekvés előtt megpróbáljuk elfojtani, elhessegetni a nem kívánt gondolatainkat. Először felmérte, hogy a vizsgálatban résztvevők mennyire hajlamosak elfojtani a nem kívánt gondolataikat. Ezután részletesen felmérte, hogy általában milyen gondolataik vannak lefekvés előtt, és álomnaplót is kért a résztvevőktől.

Az eredmények szerint, akik hajlamosabbak arra, hogy aktívan elfojtsák a nem kívánatos gondolataikat, sokkal nagyobb eséllyel fognak arról álmodni, amit el szeretnének fojtani. Azt találták, hogy az emberek általában párkapcsolati, vagy más kapcsolati élményeikről álmodnak, és kevésbé munkahelyi vagy anyagi kérdésekről.

Az, hogy arról álmodunk, amiről nem szeretnénk tudomást venni akár hasznos is lehet, hiszen, az álmaink által képesek vagyunk rendszerezni a tudásunkat az adott eseménnyel kapcsolatban, és új, kreatív megoldásokat is kitalálhatunk álmunkban. Ha viszont az elnyomni kívánt gondolatokhoz nagy stressz társul, akkor az álmaink felerősíthetik félelmeinket. Például, ha attól tartunk, hogy megcsal a párunk, akkor ennek az élménynek a megálmodása növelheti a párunkkal szembeni bizalmatlanságunkat.

(via)

A bejegyzés trackback címe:

https://pszinesztezia.blog.hu/api/trackback/id/tr618134124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kővágó Pál

 
mg_3113c_500.jpg


Keressen bizalommal!

Tel: +36 30 758 0223

E-mail: info@kovagopal.hu

Kövessen a Facebook-on

A blogról

Történetek, gondolatok, benyomások a munkámról és általában a pszichológiai jelenségekről. Szigorúan szubjektíven.

Címkék

süti beállítások módosítása