Pszinesztézia

Kővágó Pál pszichológus blogja

Egy biztos tipp a halogatás ellen: válts perspektívát!

Minden emberrel előfordul néha, hogy ha valamilyen feladat előtt áll, inkább későbbre halasztja annak megvalósítását. Kutatások szerint az emberek legalább 20%-a küzd krónikus halogatással, azaz minden ötödik ember rendszeresen halasztja el teendőit. A halogatás miértjére számos magyarázatot találtak már. Vannak, akik szerint minden halogató valójában attól fél, hogy mi lesz a következménye annak, ha megcsinálja, amit már rég óta tervez. Mások szerint léteznek halogató személyiségű emberek, akik egyszerűbben hajlamosabbak a halogatásra.

students.jpg

Szerintem, lényegesebb, hogy mit tehetünk, ha azon kapjuk magunkat, hogy folyamatosan halogatjuk a teendőinket. Azt vettem észre, hogy azokra jellemző ez, akik nehezen tudják az életüket különböző perspektívákból megvizsgálni. Sokan úgy tekintenek az életükre, mint egy nagy, összetett feladatokból, kihívásokból álló csomagra. Ilyen módon gondolkodott az a fiatal lány is, aki nem rég arról panaszkodott nekem, hogy bár nagyon szeretné megírni a szakdolgozatát, egyszerűen képtelen magát rávenni arra, hogy nekilásson. Számára a szakdolgozat egy félelmetes, hatalmas, végtelenül összetett kihívás, és mindig, amikor elhatározza, hogy nekikezd, vagy haladni próbál vele, rögtön elönti a kétely, mert rádöbben, hogy még mennyi minden kellene ahhoz, hogy a szakdolgozat összeálljon.

Az ő nézőpontja szerint a szakdolgozat egy hatalmas egység, amelyet csak egészben képes tisztán látni. Neki az jelentette az előrelépést, hogy megkértem, bontsa fel apróbb részfeladatokra a szakdolgozatát, és a nagy egész cél helyett váljon a céljává az, hogy ezeket a részfeladatokat lépésről lépésre, egytől egyig befejezze. Amikor elkezdte ezeket a kis részfeladatokat befejezni, hirtelen rádöbbent, hogy az addig megugorhatatlan hegy, valójában kis kövekből áll, amelyekre egyesével fel lehet mászni.

Másoknak pontosan az a gondja, hogy az életet túl kis elemekben látják, és ezeket az elemeket kuszának, kaotikusnak érzik. Ők azok, akik alapvetően azért halogatnak, mert a kis részek közötti összhang hiányában értelmetlennek érzik a cselekvést. Egy férfi kliensem mesélte, hogy a környezetében mindenki azzal nyaggatja, hogy kezdjen el már végre munkát keresni. Ehhez számtalan praktikus tanáccsal látták el: írjon egy önéletrajzot, regisztráljon álláskereső honlapokra, menjen el állásbörzére. Ezek mind szuper tanácsok, ám egy dolog hiányzott belőlük: a rendszer.

Neki az nyújtott megoldást, hogy a részeket közösen raktuk egy egésszé, és arra bíztattam, hogy minél élesebben és tisztábban képzelje el, hogy talál munkát, és megkapja az első fizetését, amivel elégedett lesz. Azok, akik túl apró részletességében férnek hozzá az életükhöz, kihagyják a valós vágyakozás lehetőségét. Az életünket sokszor a nagy álmok, nagy vágyak viszik előre, amelyekről a vágyunk megszületésének pillanatában sokszor nem tudjuk, hogyan lehetségesek. Fontos, hogy ezeket a vágyakat tápláljuk, gondozzuk őket, ellenkező esetben elveszhetünk a részletekben, amik gyakran elbátortalaníthatnak, reménytelenné tehetnek bennünket.

student-reads-facebook-in-007.jpg

Akik nem halogatnak képesek arra, hogy élesen, tisztán lássák, amit el szeretnének érni, és tudják, hogy a kis darabok, kis részfeladatok hogyan járulnak hozzá a nagy egészhez, amely az álmuk. Az ilyen emberek a hétköznapi teendőik során úgy nyernek motivációt, hogy elképzelik, a most elvégzendő feladat, hogyan visz egy lépéssel közelebb a nagy célhoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://pszinesztezia.blog.hu/api/trackback/id/tr668121238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kővágó Pál

 
mg_3113c_500.jpg


Keressen bizalommal!

Tel: +36 30 758 0223

E-mail: info@kovagopal.hu

Kövessen a Facebook-on

A blogról

Történetek, gondolatok, benyomások a munkámról és általában a pszichológiai jelenségekről. Szigorúan szubjektíven.

Címkék

süti beállítások módosítása