Pszinesztézia

Kővágó Pál pszichológus blogja

A depresszió legfőbb oka a magány

Több felmérés szerint igazi népbetegség a depresszió, amely a teljes népesség 2-5%-át érinti. Ez a szám csak azokat tartalmazza, akik valamilyen módon bekerülnek az egészségügyi ellátásba. Ha ehhez hozzávesszük azokat az embereket, akiknek csak rövid ideig volt depresszív epizódja, minden bizonnyal többszörösére emeljük az érintettek arányát.

A depresszió szó ma már a köznyelv része, általában a szomorúság, lehangoltság szinonimájaként használjuk a közbeszédben. Valójában, attól még, hogy valaki szomorúnak, lehangoltnak érzi magát, nem feltétlenül depressziós, legfeljebb depresszív tüneteket mutat. A depressziónak, mint minden pszichiátriai kórképnek pontos meghatározása van, ennek a meghatározásnak csak egy része a lehangoltság.

Ha pusztán a szomorúságon mérnénk le a depressziót, akkor szinte minden kliensemet depressziósnak jelölhetném. Klienseim között volt olyan, aki azért tartotta keserűnek az életét, mert képtelen volt feldolgozni édesanyja halálát. Más számára attól vált szürkévé a világ, hogy fiatal kora ellenére azt érezte, le kell mondania álmairól, nem válhat azzá, amivé kamaszként válni akart. Volt, aki az élet számos területén sikert sikerre halmozott, de mégis értelmetlennek érezte az életet, mert nem sikerült olyan társat találnia, akivel igazán boldog lehetne. Mást az ejtett kétségbe, hogy számtalan lehetőséget látott a világban, de egyiket sem érezte igazán magáénak, és fogalma sem volt, mihez kezdjen az életével.

a-lonely-girl-looking-out-014.jpg

Volt azonban egy közös pont, ami összekötötte őket. Mindegyikük alapvetően a magánytól szenvedett. Attól a fajta magánytól, amikor az ember azon kapja magát, hogy a benne levő keserűséget nincs kivel megosztania. Ennek kialakulása sok módon történhet. Vannak, akiknek egész életükben alig van részük abban, hogy meghallgassák őket, hogy érzelmeiknek (különösen a negatívaknak) helye legyen egy kapcsolatban. Másoknak vannak barátai, ismerősei, akik szívesen meghallgatják, de ahogy telik múlik az idő, egyre terhesebbé válik, hogy valaki folyamatosan panaszkodik, „megöli a bulit”.

Ha ez a hosszan tartó keserűség fennmarad, akkor akár az is előfordulhat, hogy pszichiátriai értelemben vett depresszió alakul ki. Ez akkor lehetséges, ha a személy beletörődik abba, hogy a világ, az élet márpedig tele van szomorúsággal, csalódással, és ezen senki és semmi nem tud változtatni. A személy ekkor válik igazán magányossá, hiszen ekkor már nem csak a környezete, hanem önmaga is feladja a próbálkozást a környezetéhez való kapcsolódásban.

Munkám során talán az egyik legfontosabb, hogy nyitottan fogadom akár a heteken át tartó panaszkodást, keserűséget is. Teszem ezt azért, mert hiszem, hogy az élet teljességéhez a boldogság mellett a szomorúság is ugyanannyira hozzátartozik, és azért, mert tudom, hogy kevés annál rombolóbb dolog van, mint amikor valaki kiönti a lelkét, és erre érdektelenség vagy elutasítás a válasz. Ez a figyelem valóban gyógyít, hiszen az ember megtapasztalhatja benne, hogy létezik olyan, akit akkor is érdeklek, ha unalmas, „panaszkodós”, szomorú vagyok. Erre az élményre pedig később jó alapként építkezhet, és szerezhet kellő energiát és nyitottságot ahhoz, hogy mások felé is nyisson.

A bejegyzés trackback címe:

https://pszinesztezia.blog.hu/api/trackback/id/tr208380126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2016.02.11. 08:51:52

Kedves Kővágó Úr,

Nem vonom kétségbe a jó szándékát, de a leírtak alapján Ön keveset tud a depresszióról.

2016.02.11. 08:55:48

Nem akarok ünnep(üzlet?)rontó lenni, de őszintén szólva nem értem miért jó valakinek egy "fizetett fül". Oké rendben meghallgatnak, biztos jó tanácsokat is tud adni egy szakember bizonyos esetekben. Viszont ettől még nem érzi az ember, hogy érdekelné is-e az illetőt mi van vele. Egy bolti vásárláshoz tudnám hasonlítani ahol az eladó kedélyesen elbeszélget a vevővel, mert a sikeres eladáshoz fontos, hogy jó benyomást keltsen.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2016.02.11. 09:39:27

@Exide: Van értelme, nem kevés.....ha jó a terapeuta.

Leylandi 2016.02.11. 10:08:39

A depresszió igen sok esetben az agyban fizikailag is kimutatható károsodásokkal járó BETEGSÉG, amelynek igen nagy részben oka a genetikai hajlam. Lehet nekik magyarázni meg hallgatni őket lelkiismereti okokból meg pénzért, de nekik valójában igazi megoldás a gyógyszer, semmi más. Családomban is volt ilyen, házastársa is volt, már apja is ilyen volt, de hallgathattuk, amennyit csak bírtuk, semmi hatása nem lett.

shred 2016.02.11. 10:32:46

Gyógyszer+rendszeres terápia hoz általában gyógyulást, ez a bejegyzés nyilván nem mutat teljes képet a kezelésről, csak egy fontos részletét ismerteti. Egy tévésorozatnál sem elvárás, hogy egy epizódban lássuk az egész történetet - azért sorozat.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2016.02.11. 10:50:45

@Leylandi: A depresszió szerintem is elmezavar, könnyű átörökíteni, de nem gondolom, hogy ennek a háterében a genetika vagy agysérülés áll.
@shred: Komoly kételyeim vannak a gyógyszeres kúra sikerességével kapcsolatban.

P.S. A depresszió oka nem a magány. A magány és világkerülés a depresszió eredményeképpen alakul ki.

Köldök_szösz 2016.02.11. 12:03:29

@Fuxos (ex bömis): a magány is okozhatja, aztán a depresszió majd még több magányt szül.
Sajnos egyet kell hogy értsek néhány felettem szólóval abban hogy ez is hajlam kérdése és eléggé nem gyógyítható. Aki ilyen az vagy gyógyszeres vagy alkesz vagy akármilyen más szenvedélybeteg lesz kivéve ha valami írtózat mázlis esemény úgy fel nem forgatja az életét hogy az majd kivágja ebből az állapotból.
Pszihológus szerintem is baromság, egy protokollt követ a legtöbb orvos és nem nagyon akar "személyre szabódni", pedig pont ez lenne a legfontosabb.

AlbaZen 2016.02.11. 12:04:28

Szóval. Tapasztalt, tünetmentes bipolárisként szeretném tisztába tenni a fogalmakat.

Lehangoltság, szomorúság - Bármikor bárki átélhet ilyet valamilyen nem kívánt élmény hatására. Idővel ez elmúlik, ha az illető hasznosan végzi a dolgát a továbbiakban, és feldolgozza.

Mániás depresszió, bipoláris zavar - Az agyműködés egy olyan komplex zavara, amelynek valószínűleg genetikilag örökölt hajlamosító tényezők hatására alakul ki. Úgy kell ezt elképzelni, hogy a beteg "érzelmeket" okozó agyi ingerületei igen szélsőséges kilengésben működnek, ami rendkívüli módon megterheli az idegrendszert. Rendkívül érzelmes, az érzéseket nagyon mélyen átélő emberek, főleg művészek "lelkivilága" ez. A kellemes élményeket hatalmas eufóriával, a kellemetleneket brutális fájdalommal élik meg nap mint nap. Nagyon ritka a teljesen átlagosan jól vagyok közérzet.

Ez utóbbi pszichiátriai kontrollra szorul, mert egy nagyobb kilengés során megborulhat az agyműködés egyensúlya és komoly pszichotikus epizódokat okozhat. Nagyon fontos, hogy olyan orvost találjunk, aki képes nyugtató (értsd: kemény drog) alkalmazása nélkül egyensúlyba hozni.

Ez viszont a betegtől elképesztő akaraterőt, kemény fegyelmet és gyógyulni akarást kíván meg. De megéri!

Leylandi 2016.02.11. 12:04:38

@Fuxos (ex bömis): nem agysérülés, hanem az arra hajlamosaknál az agykéregben olyan elvékonyodás van, ami kimutatható CT-vel.
Bővebben:
www.vital.hu/depresszio-agy
Ott, meg más helyeken is, fotót is láthatsz róla. Ezen nem kell gondolkodni, ez tény.
Gyógyszeres kúra: az én családtagomnál hatott. Ha szedte, evett, vidám volt, visszaszedte normális súlyát. Ha abbahagyta, befordult, nem evett, és rossz volt neki minden, még a világ is fájt. Az persze igaz, hogy nem MINDENKINÉL hat kivétel nélkül.

"A magány és világkerülés a depresszió eredményeképpen alakul ki."

Ez így van!

Leylandi 2016.02.11. 12:28:24

@AlbaZen: van unipoláris depresszió is. Az mégrosszabb, mert a betegnek nincs is olyan fázisa, amelyikben fel tudná fogni, hogy ő beteg. Az ilyen jellemzően mindenki mást hülyének tart, szerinte csak saját maga normális agyilag. A baj az, hogy az ilyennel nem tudsz mit kezdeni. Ha családtagként erőszakkal elviszed orvoshoz, megver.

AlbaZen 2016.02.11. 12:41:08

@Leylandi: Azt hiszem, hogy doxazmának hívják, amikor a beteg meg van győződve arról, hogy ő nem beteg. Főleg paranoid embereknél szokott ez felmerülni, mert ugye a paranoiás téveszméit arra használja fel, hogy gyanakvóan védje a pozícióját és mindenkit elküldjön, aki segíteni szeretne rajta.

Hasonló ez ahhoz, mint amikor a kemény alkoholista állítja, hogy márpedig ő nem az, és bármikor le tudná tenni az italt, amikor szeretné. (persze ez nincs így a fizikai elvonási tünetek miatt)

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2016.02.11. 13:00:10

@AlbaZen: A hipomániás szakasz leírása rendben van. A mániás szakasz már húzósabb. Mértéktelen közöny és feleslegesség érzete, ami végül eljuthat a lét elviselhetetlenségéig.....persze más kiinduláspontból is el lehet jutni a lét elleni lázadáshoz. :) és akkor auwiederseen van. Boccs a smiley-ért, de kell a humor....legalább is nekem.

ver@s kan-tár 2016.02.11. 13:41:40

A depresszió legfőbb oka az apátiába taglózó melankólia. Meg még ha a depresszió mibenlétéről merengünk.

AlbaZen 2016.02.11. 14:04:39

@Fuxos (ex bömis): Szerintem csak nagy vonalakban lehet leírást adni, ezek a pszichotikus poklok annyifélék lehetnek, ahány ilyen ember van.

Egy betegségtudattal nem rendelkező, tiltakozó beteg egyetlen esélye a gyógyulásra, ha a jóakarói mentőt hívnak rá, és az illetőt beteszik a zárt osztályra. Ehhez viszont veszélyeztető vagy közvetlenül veszélyeztető magatartást kell tanúsítani, szóval kemény dolog ez.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2016.02.11. 14:17:48

@AlbaZen: "Egy betegségtudattal nem rendelkező, tiltakozó beteg egyetlen esélye a gyógyulásra, ha a jóakarói mentőt hívnak rá, és az illetőt beteszik a zárt osztályra. Ehhez viszont veszélyeztető vagy közvetlenül veszélyeztető magatartást kell tanúsítani, szóval kemény dolog ez."
Nem tartom betegségnek.....elme vagy gondolkodási zavar az sokkal jobb kifejezés.....mindenki cipel valamilyen keresztet magával...ez a kereszt eltér a szokványosoktól. Ezzel nem azt mondom, hogy nem kell foglalkozni a dologgal, és hogy nem szabad segítséget kérni....sőt ajánlatos....de nem szabad betegségként kezelni. Az élet része, az összes hátrányával és előnyével együtt.
"Szerintem csak nagy vonalakban lehet leírást adni, ezek a pszichotikus poklok annyifélék lehetnek, ahány ilyen ember van." Ezzel sem tudok egyetérteni. Véleményem szerint a depressziós poklok nagyon hasonlók....csak sok mindenre fogják rá hogy depresszió. Tipikusan a szorongásos betegeket szokták depressziósként kezelni....sőt a végén mindből az lesz.

Pécsi bölcsész 2016.02.11. 15:25:45

@Fuxos (ex bömis): pont annyira betegség, mint a cukorbetegség, vagy magas vérnyomás.
netán chron betegség. életed végéig elkísér, lehetnek tünetmentes periódusok.
ha provokálod fellángol...

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2016.02.11. 16:02:46

@Pécsi bölcsész: Nem jó az összehasonlításod. Az általad felsorolt betegségeknek nincs előnyük, még a mániás depressziónak van, nem is kevés. A hipomániás oldal képessé tesz arra, hogy mélyebben éld meg a kellemes érzéseket és önmagadat.....és ez egy óriási kincs. A gond a mániás oldallal van...ha nem tanulod meg kezelni, akkor előbb vagy utóbb vége a dalnak.....sőt ez akkor is bekövetkezhet ha tudod sőt ha nagyon jól tudod kezelni.
Nagyon komoly probléma, de nem betegség.....persze ha te annak gondolod engem nem zavar. :) Tényleg nem!

P.S. Ha a bloggazda kimodorálja ezt a kommentet, részemről rendben van. :)

AlbaZen 2016.02.11. 18:33:51

@Fuxos (ex bömis): Szóval szerinted nem beteg, aki azt állítja, hogy ha kilép a lakásából, akkor UFO-k fogják elrabolni, ezért bezárkózik és nem teszi ki a lábát otthonról. Majd amikor elfogy az élelme és a pénze, hogy kaját rendeljen, akkor nem jár el a családja helyesen, amikor rendőrt és mentőt hív, hogy az illetőt lefogják, leszedálják és bevigyék a pszichiátriára?

Nagyon sok pszichiátriai betegség okozhat ilyen téveszmés-halus epizódokat. Nem betegségként kezelni annyi, mint lemondani ezekről az emberekről.

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2016.02.11. 19:09:56

@AlbaZen: Az általad leírt eset nem a depresszió, hanem a bolondság példája. A kettő teljesen más dolog. Az ipse képes a fikcíót valóságként megélni. Ennyi. Nem biztos hogy a szedálás a jó megoldás.....az viszont biztos hogy könnyű.

AlbaZen 2016.02.11. 19:10:16

@Fuxos (ex bömis): Nem hallottam még olyanról, hogy valaki kizárólag hipomániás vagy okés. Túl szép lenne.

Átéltem hipomániás szakaszt, orgazmikusan brutális boldogságot éreztem, ha pl. sikerült egy egyetemi vizsgám. De ezért súlyos árat fizettem. A kellemetlen érzések, elég csak pl. egy szimpla emberi konfliktusra gondolni, olyan maróan fájtak, hogy meg tudtam volna pusztulni.

A természetellenesen kellemes agyi ingerületek áráért a központi idegrendszer kamatostul benyújtja a számlát.

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2016.02.11. 22:26:53

@AlbaZen: Nem vitatom, hogy a bipoláris dep. nagyon különböző, (beleértve a nagyon szélsőségeset is) esetei lehetnek. Én igyekszem magam folyamatosan a hipom. állapotban tartani és ez az idők 98 százalékában sikerül is. Ez nem jelent folyamatos eufóriát, sőt folyamatosan hűtöm magam és igyekszem a kellemes izgalmi szintre beállni....ez már régóta automatizmus alapján működik. Fel sem tűnik. A problémát a maradék 2 százalék jelenti. Amikor megindulok a spirálon lefelé és folyamatosan gyorsulok. Megállni és visszafordulni.....na az már komoly mutatvány. Jó módszereim vannak, de kétszer eljutottam az érzelmi zuhanásba...és ott részemről end of the story volt. Mindkét esetben megúsztam, de nem rajtam múlott.

Hermesz Konrad 2016.02.14. 19:57:35

Tragikomikus, ahogyan ti itt emberek, akik soha nem voltak depressziósok és nem végzett pszichológus vagy pszichiáter szakemberek vagytok megmagyarázzák, hogy mi a depresszió és mi nem az, és mi okozza.
Ennek annyi értelme van, mintha azon vitatkoznátok, hogy ki az igazi kínai ember és ki nem az, és mitől az. :)
Szánalmasak vagytok mind! Foglalkozzatok mással, leginkább magatokkal, annak több értelme lesz talán.

shred 2016.02.16. 10:15:45

@Hermesz Konrad: ne hisztizz már, ennyi erővel senki nem beszélhetne olyan dolgokról, amikről nincsen személyes tapasztalata. Ne beszélgessünk Forma 1-ről, mert soha nem vezettünk sport McLarent?

Kővágó Pál

 
mg_3113c_500.jpg


Keressen bizalommal!

Tel: +36 30 758 0223

E-mail: info@kovagopal.hu

Kövessen a Facebook-on

A blogról

Történetek, gondolatok, benyomások a munkámról és általában a pszichológiai jelenségekről. Szigorúan szubjektíven.

Címkék

süti beállítások módosítása