Pszinesztézia

Kővágó Pál pszichológus blogja

Bocsánatot csak az erősek kérnek!

Párokkal dolgozva tapasztalom igazán, milyen sok harag, csalódás tud felgyülemleni egymással szemben az évek során. Szerencsés esetben ezek az érzések ha kerülőúton is, de kifejezésre juthatnak. Előfordul viszont, hogy bár újra és újra rossz tapasztalatunk van a párunkkal, ezeknek alig van következménye: senki nem kér bocsánatot senkitől, a dühünket pedig jól megtarthatjuk magunknak.

Sokan hiszik, hogy aki bocsánatot kér, valójában gyenge karakterrel rendelkezik: bocsánatot csak a gyengék kérnek, hiszen ha bocsánatot kérek a másiktól, kiderül, hogy hibáztam, és akkor kiderül az is, hogy távolról sem vagyok tökéletes. Napjainkban számtalan bocsánatkérésnek lehetünk tanúi: kormányok, cégek, celebek kérnek bocsánatot mindenféle dologért. Ezek a bocsánatkérések – tisztelet a kivételnek! – sokszor üres bocsánatkérések, hiszen például vagy nem vállalják a felelősséget az eseményekért, vagy nem veszik komolyan azoknak az igényeit, akiknek a bocsánatkérés esetleg szólna.

Párkapcsolatban talán még nehezebb dolgunk van, ha úgy érezzük, van miért bocsánatot kérnünk. Ahogy fentebb említettem, hihetjük például, hogy gyengék vagyunk, ha bocsánatot kérünk. Sokan attól tartanak, hogy ha bocsánatot kérnének, mindenképpen a másiknak lenne igaza, pedig ők maguk is megbántva érzik magukat. Vannak, akik azt várják, hogy a másik kérjen előbb bocsánatot.

3211.jpg

Kutatások is igazolják, hogy azokban a párkapcsolatokban, ahol a felek képesek egymástól bocsánatot kérni, sokkal elégedettebbek egymással és a kapcsolat egészével. A bocsánatkérésnek szinte azonnali pozitív hatásai vannak: közelebb hozza a feleket; akitől bocsánatot kérünk, bizonyosságot szerez arról, hogy számítanak az érzései, és hogy a másik fél hajlandó erőfeszítést tenni a kapcsolat helyreállításáért.

Bocsánatot kérni attól lehet nehéz, hogy a jó bocsánatkérés egyik központi eleme, hogy a bocsánatot kérő rosszul érezze magát és ezt ki is mutassa. Bocsánatot kérni nem egyszerű illedelmesség, hanem fontos célja van: elismerni a hibámat, megmutatni, hogy értem, mivel bántottam meg a másikat és kifejezni, hogy hajlandó vagyok tenni azért, hogy helyrehozzam a helyzetet. Erre azért van szükség, mert ez biztosítja a másik fél számára azt az érzést, hogy a bocsánatot kérő valóban megbánta tetteit. Fontos, hogy, ha bocsánatot kérünk, pontosan tudjuk, miért is tesszük azt. Itt elsősorban a másik fél szemszögéből érdemes megvizsgálnunk, hogy amit tettünk, milyen módon bánthatta meg őt. Segíthet, ha megosztjuk saját motivációnkat, ám óvakodjunk attól, hogy általános kifogásokkal indokoljuk meg, amit tettünk. Végül, de nem utolsó sorban, fejezzük ki a másik felé, hogy amit tettünk milyen módon sértette meg a kapcsolat szabályait.

Az őszinte bocsánatkérés annak a jele, hogy a személy elkötelezett a kapcsolat mellett. Aki képes őszintén bocsánatot kérni, az valójában bátor, hiszen vállalja a bocsánatkéréssel járó rövidtávú rossz érzéseket a kapcsolat érdekében. Hosszú távon ez vezet ahhoz, hogy biztosak lehetnek a felek egymásban, és kapcsolatuk még boldogabb, még kielégítőbb lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://pszinesztezia.blog.hu/api/trackback/id/tr28402286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wrex 2016.02.19. 14:57:47

"Aki képes őszintén bocsánatot kérni, az valójában bátor"
Ja, különösen egy bántalmazó kapcsolatban. Ott aztán naponta többször lehet lábtörlő (bocsánat, bátor) (bocsánatot kértem, tehát bátor vagyok, jeee!) a bántalmazott, és a kapcsolat valóban "még boldogabb, még kielégítőbb lehet" - a bántalmazó számára...

Kővágó Pál

 
mg_3113c_500.jpg


Keressen bizalommal!

Tel: +36 30 758 0223

E-mail: info@kovagopal.hu

Kövessen a Facebook-on

A blogról

Történetek, gondolatok, benyomások a munkámról és általában a pszichológiai jelenségekről. Szigorúan szubjektíven.

Címkék

süti beállítások módosítása